Community İzlemeniz için 5 Sebep

 
Uzun zamandır dizi yazmayışımın sebebi aslında izlemediğimden değil de şöyle gümbür gümbür her yerde paylaşmak istediğim oranı aşamamış olmalarıydı. Hepsi kendi alanında harika ama işte belli kriterlerim var n’apalım. Hoş bu yılın başından beri uzun sezonlu, eski yıllardan ve overrated türden diziler izliyorum. (birkaç tane haricinde) Bugün bahsedeceğim de onlardan biri. Normalde sitcomda çok anlatmam yani sitcomdur neticede ve sevilir sevilmez ama bir şekilde izlenir. İşte Community ile o algılar yıkılacaktır. (Bazı klasikleşen yapımlar gibi)
Hepsinden önce şu az önce söylediğim dizi kriterlerimi yazayım. En azından anlattıklarımı anlama konusunda yardımcı olur ve neyi neden eleştirdiğimi daha net görürsünüz. 
Kriterlerim; 
1. Dizinin IMDb puanı: Ki son yıllarda önemi kalmamış gibi görünse de yani bazı fanlar ve haterların istismarına yol açsa da hala oraya mutlaka bakıyorum. Dizinin 7 üstü puan alması kafi. 8 üstüyse koşa koşa açıyorum zaten. (bazıları hariç, bahsedeceğim)
2. Popülerlik: Dizinin popülerlik sonucunda her yerinde ayılıp bayılınması beni yo ru yor. Bugüne kadar tek izlediğim popüler dizi (yani popüler olduğu zamanda) LCDP idi. Onu da “enee bu popüler miymiş” diye sonradan fark etmiştim. Neyse dizi popüler olduğunda ister istemez kusma, bağırıp kaçma isteği geliyor. Ne kadar az bilinirse, ne kadar az bir seven kitlesi olursa artı puan gözümde. 
3. Belli türler: Öyle full sitcom izleyen biri gibi aramıyorum mesela dizileri. Bazı türler gözümde çok çekicidir. Mesela; dönem dizileri, savaş temalı ve tarihi diziler, eski yılların dizileri (1980-90 lı yıllardan itibaren günümüze gelenler), overrated/underrated diziler ki bunlar en sevdiklerimdir öyle tatlı bir azınlığı var ki diziyi izleyen hani iyi ki çoluk çocuğun eline kalmamış derim izledikçe, klasikleşen uzun soluklu çok sezonlu diziler. 
4. Oyuncular: Karakter seçimi her şeydir. İstediğiniz kadar dizideki karakterlerin tipine boyuna bosuna aldanın, orada önemli olan oyunculuktur ve kadronun birbiriyle uyumudur. Bunu da Friends gibi dizilerde görüyoruz işte. 
5. Platform: Ben netflix sevmediğimi çok söylemiştim. Tabii tercih meselesi. Bu yüzden dizinin hangi platformdan ya da kanaldan yayınlandığına dikkat ediyorum. Netflix’in harika dizileri var istisna tabii ama benim tercihim genelde HBO veya Amazon ağırlıklı oluyor. Daha sağlam yapımlar olduğunu düşünüyorum. Yanlış anlaşılmasın dizinin başlangıcına bakıyorum. Dizi yıllar önce yayınlanmış ama Netflix’e yeni gelmiş olanlar bu kıstasa girmiyor. 
6. Final sezonunun tatmini: Bazı diziler istediğimiz gibi bitmiyor ya ben ona çok kızıyorum işte. O kadar sevdirip bağra basıp neden bunu yapıyorsunuz ki? Şu an bahsedeceğim dizi de tatmin edemese bile dizinin teması bile her şeyiyle kabulümüz oluyor. 
Kriterlerimi de şöyle bir anlattığıma göre; gelelim “Neden Community İzlemelisiniz?” sorusunun cevabına. 

Community 

(2009-2015) IMDb Puanı: 8.5/10 

Konusu: Jeff Winger bir avukattır fakat sahte diploma ile hiç bitirmediği bir okulun mezunu gibi avukat olmuştur. Bu durum ortaya çıkınca kendisini Community College’de bulur. Orada Britta’yı görür hoşlanır ve sahte bir İspanyolca kursu imajı verir. Britta ise arkadaşlarını getirir, işte bizim asıl Community dediğimiz topluluk oluşmuş olur. Bu topluluk normalde asla bir araya gelmeyecek 7 kişiden oluşur ve aralarında okulu bitirmek için geçirdikleri zamanlarda bir arkadaşlık başlar. 
Konuyu böylece tanımladıktan sonra “Community izlemeniz için 5 sebep” anlatmaya geldi sıra. Ardından da şöyle bir yorumlayacağım izninizle. Neden izlemelisiniz?

Community İzlemeniz için 5 Sebep:

1. Arkadaşlık-Aile Duygusu: Dizinin işlediği en güzel tema bu. İlk başlarda belki birbirleriyle o kadar vakit geçirmiyorlardı, belki bu kadar iyi anlaşmıyorlardı ama ilk birkaç bölüm sonrası giderek oluşan aile olma hissini yaşıyorlar beraber. İyi kötü her anlarında birbirlerinin yanında oluyorlar, koruyup kolluyorlar. Ve gruplarına son sezonlarda başka yüzleri katmış olsalar da her zaman ana grup ile gerçek bir aile oluyorlar. Bu açıdan bize de arkadaşlık ilişkilerimize, romantik ilişkilerimize, aile ilişkilerimize de başka bir bakış açısı kazandırmayı ihmal etmiyorlar. 
Biraz Modern Family tadında da denebilir. Günün sonunda o sorun hallolmuş, konuşulmuş ve mutlu bir akşama girilmiş oluyor. Ve her şeyin aslında çözüme kavuşabileceği, dostlar arasında da her şeyin doğru ve mümkün olduğu gözüküyor.

2. İkonik Bölümler: Dizinin duygusu en güzel teması olsa da bu gözümde diğer dizileri sollatan harika bir detay. Özellikle Paintball bölümleri, Halloween, Yastık ve Yorgan Savaşı, Atari Video Oyunu bölümleri, Remedial Chaos Theory veya Noel Bölümleri başta olmak üzere akılda kalan pek çok ikon bölümlere sahip. Üstelik bu durum sadece bölümü değiştirmekle kalmıyor, dizi jeneriğini bile bölüme uyduruyor. Ama her zaman atari oyunu karakterlerine dönüşmüş olmaları en gözde sahnem olacak. NET!
Bir şekilde favori bölümler listenizi oluşturmaya yarayan bu duruma bayılıyorum. Hoş 5.sezon itibarıyla bunu çok göremesek de ilk 4 sezon ağzınıza layık bir izleme şöleni yaşatılıyor bu konuda. Şu görsele bakar mısınız? Bu karakterlerle bir bölüm boyunca gerçek bir video oyunu oynandı. Geçen emeği ve harcanan zamanı hayal edebiliyor musunuz? Tek kelime; mü kem mel.

3. Bazı Karakterlerin Oyunculuk Şovları: Özellikle Dekan Palton’un muhteşemliği der susarım. O her kostüme uyumuyla çalışma odasına girişi dillere destandır. Ki dizinin de Troy ve Abed karakterlerinden sonraki en favorisidir. İzlerken her oyuncuyu diziden çok gerçeği oynuyorlarmış gibi hissediyorsunuz, bu da kaliteli oyunculuklarının ispati bence.
Hiçbir karakter asla sırıtmıyor, sanki gerçek hayatlarında kameraya alınmış gibi davranıyorlar. Özellikle Abed’in belgesel yaptığı bölümlerde bu net anlaşılan bir durum.


4. Zaman Geçirmek için İdeal:
Çok daraltıcı, sıkıcı bir gün geçirdikten sonra rahatlamak, keyiflenmek için izlenecek dizilerden biri. Şahsen keyifsiz hissettiğim çoğu anda kahkaha attıracak kadar başarılı oldu kendisi. Zaten bölümlerin 20-25 dk. aralığında olması çerez gibi bitirmek için yapılmış sanki. Üstelik detaylara fark ederek izlerseniz birçok konuyu da tiye aldığını göreceksiniz. Bu her dizide olan bir şey değil. Takdir edilesi. İnceden inceden yapılanları her zaman sevmişimdir. 
Hem bir şeyler kap hem de zaman geçerken keyifli hal alsın. Oldu bu iş, aynen Community’deyiz!

5. Troy ve Abed: Troy and Abed in the mooorning! repliği hala kafamda dönüp durmakla beraber, Abed’in Troy’lu sezonlarda bolca “cool, coolcoolcool” diyor olması arkadaşlık ilişkim konusunda da benzetme yapmamı sağlamıştır. Birebir en yakın arkadaşıma ilişkime benziyorlar ya yani bu kadar olur. (Buradan toşum Hikmet’e mor kalpler :D) 3. maddede belirttiğim Troy ve Abed ikilisi gelmiş geçmiş en iyi kanka karakterler bence. En çok da tokalaşmaları gözlerden kalp çıkaran cinsten. Sırf onlar için bile dizi izlenir. 
Aslında Pierce ve Troy karakterleri ilk başta çok yakın arkadaş eküri modunda hesaplanmış, ancak Troy (Donald Glover) ve Abed (Danny Pudi)’in gerçek hayatta da çok yakın arkadaş olmaları sebebiyle dizide daha gerçekçi olacağı düşünülmüş. Çook şükür diyorum ben buna. 🙂

-DİKKAT SPOİLER!- 
Dizide bazı çatlakların oluşması, Pierce karakteriyle senaristin arasında bitmek bilmeyen tartışmalar dizide önce senaristin değişimi, Pierce’in ayrılması, sonra müzik kariyerine ağırlık vermek isteyen Donald Glover’in (ki kendisinin şarkılarını çok severim) ayrılması yani Troy’un, sonra da son sezonda babasının rahatsızlığı ile diziden ayrılan Shirley ile sonuçlandı. Yani dizideki 7 kişilik kadronun 3ü gidince, her ne kadar Pierce için sevilmeyen karakter gözüyle bakılsa da -dizide o zıtlık olmalıydı diye düşünüyorum- dizide parçalanmış oldu. 4.sezon sonunda başlayan bu çatırdama reytinglere yansıdı. Ve son 2 sezon eskisi gibi hiç hissettirmedi. Hoş ben sadece Troy’un eksikliğini hissettim ama…
-SPOİLER SONU-
Dizide şu da var ki takdir ettiğim; ilk sezondan beri şu cümle vardı “6 sezon 1 film”. Yani bu replikler içinde öylece sahnelerin muhabbetlerinde geçiyordu ve gerçekten de 6 sezonla şartlar değiştiğinde bile tamamladılar. Bu başarıdır. Çoğu dizi sorunlar oluştuğunda maalesef final bile yapmadan çekilebiliyordu. Community açısından bu geçerli değil. Şimdi de filmini bekliyoruz bakalım yayınlansa da özlem gidersek. 
Hem kısaca diziden bahsettim hem de çaktırmadan kendi yorumlarımı yaparak 5 sebebi sundum size ama tabii ki anlatacaklarım bununla bitmedi. 
Dizide neyi sevmeyebilirsiniz
Pierce karakterinin aykırı davranışları (ki kendisi böyle bir rolde olmak istemiyormuş bu yüzden çok tartışmış), ilk başlarda dönen cinsel şakalı muhabbetleri, ilk bölümlerde karakterlere alışmak konusunda zorlanabilirsiniz. Bakın zorlanırsınız diyorum, sevmezsiniz ve ilk sezonda bırakır gidersiniz demiyorum. Birazcık zorlanır ve alışırsınız sonrası da su gibi akar gider nasıl finallediğinize üzülürsünüz. 
Size tavsiyem bir an önce bu güzel diziye başlamanız ve overratedlar arasındaki en iyiyle tanışmanız yönünde olur. Şimdiden iyi seyirler dileyerek huzurlarınızdan ayrılıyorum. Keyifle kalınız. 🎬

4 thoughts on “Community İzlemeniz için 5 Sebep”

  1. Dediğin gibi ilk biraz zorlanmıştım izlerken ama sonra bir bakmıştım ilk sezonun finalindeyim 😀 Sonra Jeff ve Annie olaylarının bile isteye spoilerını aldım ve istediğim gibi olmayacağını öğrenince bir uzaklaştık maalesef 😀 Şimdi ama senin yazından sonra yine bir izleme isteğim geldi 😀

  2. Çok hızlı geçiyor di mi 😀 Of Jeff ve Aniie olayından özellikle bahsetmek istemedim, gerçekten içimde yara olarak kaldı seni çok iyi anlıyorum 😀 Yine de izlemeye değer ya kesinlikle devam ettirmelisin 5.sezona kadar aynı hızla geçip gidecek 😀

Yorum bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir